Het château vroeger en nu

bussolles

Château de Bussolles

Historie
Het historische kasteel De Bussolles, oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw, was een vierhoekig verdedigingsbolwerk, gekenmerkt door vier massieve vierkante kantelen en een ronde toren. Het kasteel werd herbouwd in de 13e eeuw, op funderingen uit de middeleeuwen. Het huidige kasteel heeft sommige elementen behouden die lijken te dateren uit de 14e eeuw. Bij het begin van de 19e eeuw, in 1810 werd het kasteel grondig gerestaureerd.
Op 16 maart 1833 wordt de gemeente Barrais herenigd met het landgoed van Bussolles in de Têche-vallei. Het château wordt omgeven door boerderijdomeinen van onder meer Les Coquets, Les Têches en Les Rigondets.

Jean-Albert Baptiste de Gallois

Jean-Albert Baptiste de Gallois

Bewoners
Op 19 juni 1375 werd door edelman Jean Albert, Prévôt de Gagère (bestuurder), voor het eerst aantekening gemaakt van het leengoed van Bussolles, eigendom van de heer van La Palisse. Aan het einde van deze 14e eeuw, in het jaar 1393, nam de Obeilh-familie de adeltitel van heer van Bussolles over. De familie Obeilh behield het eigendom tot het midden van de 17e eeuw. Via een erfenis kwam het kasteel van Bussolles in 1683 toe aan Antoine Henri de Chavagnac. Na zijn overlijden op juni 28 1706 werd het domein verdeeld over 3 partijen, onder meer aan Jean-Baptiste de Gallois, later parlementslid wiens befaamde zoon betrokken was bij de Franse Revolutie. Na het overlijden van deze Charles-Jean-Baptiste, beheerder van de Provence, kwam het kasteel in handen van Pierre de la Faige. In 1831 ging Bussolles over naar Claynes Eugène, zoon van de burgemeester van Lapalisse. Nazaten van de familie zijn begraven in de naastgelegen Chapelle de Bussolles. Het kasteel bleef tot midden 20e eeuw in deze familie.

verdediging-valleiKarakteristiek
Château de Bussolles is één van de 24 kastelen die dienden ter verdediging van de vallei van de Besbre, op de grens tussen Bourbonnais en Bourgogne. Het is gelegen in een oase van rust en stilte, in een sterk heuvelachtig landschap van bossen, meren en weilanden. Kenmerkend van deze streek zijn de Engels-aandoende heggen rondom de weilanden.
Het gebruik van roze graniet, uit een plaatselijke groeve, doet het harmonieuze geheel van vierkante en ronde torens schitteren in de zon. Eén van de torens bevat een wenteltrap van Volvic-lavasteen (de kathedraal van Clermont-Ferrand is met dezelfde steensoort gebouwd) .
In de loop der eeuwen werden de vertrekken gemoderniseerd en voorzien van alle comfort. Dit alles met respect voor de historische elementen zoals middeleeuwse schouwen, de oude sacristie met houten lambrisering naast de vroegere, gewelfde kapel (de huidige bibliotheek), daterend uit de Honderdjarige oorlog, die duurde van 1337 tot 1453 .

Het kasteel (foto’s)
VooraanzichtVia een lange, door prachtige platanen omgeven oprijlaan komt u bij de entree van het kasteel. Op de benedenverdieping vindt u de centrale hal, twee grote salons, een biljartkamer met professionele snookertafel, bibliotheek, eetkeuken en twee unieke trappenhuizen. De eerste verdieping huist zes slaapkamers, vier badkamers waarvan twee met een ligbad. De tweede  verdieping biedt ruimte aan twee slaapkamers, twee badkamers en een speelzolder. De bewoonbare oppervlakte is ongeveer 600 m² en bevat alle comfort. Het gebouw is geheel onderkelderd en op twee plaatsen van buitenaf te betreden.
Op het terrein bevinden zich bijgebouwen in dezelfde roze graniet, waaronder de beheerderswoning, oude paardenstallen en opslagruimtes.
Op het terrein is een zwembad aanwezig van 11,5 m bij 5,5 m. Ook op het terrein een voetbalveld, volleybalveld en trampoline. In onze schuur staat materiaal voor andere buitenspellen.
Dit alles is gelegen op een terrein van 12 hectare, waarvan ongeveer 9 hectare weiland.

Chapelle de Bussolles

Chapelle de Bussolles

Chapelle de Bussolles
De nu nog steeds in gebruik zijnde, maar in verval verkerende kapel (iets ten noorden van het kasteel) was vroeger onderdeel van het oorspronkelijke landgoed van Bussolles. Uit inscripties is de bouw van de kapel terug te brengen naar het jaar 1507. In de kapel, die nog dienst doet voor kleine diensten en communies, zijn tal van gedenkstenen en inscripties op grafstenen van oude bewoners van het kasteel.

Moulin de Bussolles

Moulin de Bussolles
Op zo’n 300 meter afstand van het kasteel ligt Moulin de Bussolles met een idyllische waterval. Deze watermolen met bijgebouwen waren  vroeger onderdeel van Château de Bussolles. watervalTegenwoordig is het in particuliere handen.

Advertenties